Túramotororos blog

Széles utat!

Széles utat!

Ne legyen “bukó” a bukósisakod

Szempontok a választáshoz

2018. június 29. - túramotor

Széles utat!

Állsz a kedvenc motoros boltodban a sisakok előtt, és fogalmad nincs, hogy mit válassz...ismerős az érzés? Nekem igen. Ha szerencséd van, és jó helyre tértél be, segíteni fognak, és pénztárcádnak megfelelő kupakkal fogsz távozni. Ha és amennyiben minden jól alakul, és olyan eladót fogsz ki éppen, aki ért is ahhoz, amit csinál. De mi van akkor, ha nem így történik? Mi van akkor, ha valami olyasmit akarnak rád tukmálni, amire semmi szükséged nincs? Pár szempont következik a továbbiakban, talán segítenek a döntésben.

7_sisak.jpg

Milyen egy jó sisak?

A sisak motoros legfontosabb felszerelése, kelléke (a mocit leszámítva persze). A motoros lét origója. A kályha, ahonnan elindulsz. Sisak nélkül nincs motoros, szerintem. Egyéniséged és stílusod kifejezője, igen.

De ami mindezeknél sokkal- sokkal fontosabb: a sisakod fogja megmenteni adott esetben az életedet. Vagy nem. Mert spórolsz, mert nem értesz hozzá, mert úgy gondolkodsz, hogy “velem úgysem történik semmi rendkívüli az utakon.” Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mit választasz, az életed múlhat a döntéseden. Szó szerint. Nézzük akkor a szempontokat!

Hol fogom elsősorban használni?

Tisztázd magadban: mire is kell pontosan a sisak? Motorozáshoz, nyilván, nem muskátlit akarsz nevelni benne, ahhoz pöttyet drága....

Hol motorozol leginkább? Milyen időjárási körülmények között? Többnyire off- road, vagy inkább autópálya, országút? Milyen hosszú távokat teljesítesz naponta, 300 vagy 900 km a napi adag? Mekkora az átlagsebességed, 90 vagy 130 km/h? 

Mind mind eldöntendő kérdések- ezernyi másik szempontot is fel lehetne sorolni-  mielőtt betérsz a boltba, vagy elülsz a gép elé, neten rendelni (ezt egyébként nem javaslom, csak akkor, ha nagyon pontosan ismered az adott típus méreteit és összes jellemző tulajdonságát). Próbáljunk lépésről lépésre menni!

Szempontok vásárlás előtt

Biztonság

8_sisak_1.jpg

Talán kezdjük a legfontosabbal! Nézz utána alaposan a gyártó által feltüntetett paramétereknek! Nézd meg a termék töréstesztjének eredményeit! Ha nem találsz ilyet, felejtsd el, bármilyen tetszetős is a fényezés- nem ezt keresed. Ne kockáztass, tényleg az életed múlhat azon, hogy hogyan döntesz. Nem a legolcsóbb kategória lesz a barátod, a középső polcon, illetve a felsőn keresgélj inkább. Ha soknak tűnik, inkább spórolj még egy kicsit, de ne vegyél gagyit. Jelenleg 60-70.000 Ft. környékén már találsz olyat, amivel ki lehet menni a forgalomba, a felső határ meg a csillagos ég!

Kényelem

Kezdetben akkor jó, ha szorít. Végy egy rágót a szádba a boltban, és ha a kiszemelt sisakban tudsz rágózni, biztosan túl nagy neked! Akkor jó, ha szoros, ha érzed, hogy egy kicsit felgyűri az arcodat, “hörcsögpofát” csinál! Ez nem jelenti azt, hogy nyomhat bárhol is! Tedd tarkóra a kezed, és jó erősen nyomd előre a sisakot! Kérd meg az eladót, vagy valakit, aki veled van, hogy nyúljon be a homlokodnál: egy ujjnyi helynek kell lennie! Ha több, vagy kevesebb van, keress tovább! Ha túl szűknek érzed, ne aggódj, párszor beleizzadsz, felveszi a fejformádat, és kb. 10- 15 alkalom után lesz egy hosszú távon biztonságos, kényelmes sisakod! Ha már az első alkalommal túl “kényelmes” lötyögni fog a fejeden, és feleslegesen költöttél el egy csomó pénzt: nem lesz jó a sisakod, amit legalább 4- 5 évre vettél...

Súly

Egy jó sisak könnyű, amennyire csak lehet. Nem mindegy, hogy 1750 gramm, vagy 1220 gramm a sisak. Kézben fogva talán nem tűnik nagynak a különbség, de egy végigtúrázott nap végén hidd el, érezni fogod a különbséget. Vásárlás előtt kérdezz rá a súlyára a bukónak, igyekezz minél könnyebbet választani. Nem véletlenül jelentek meg a kompozit, ill. többrétegű anyagok, kevlár, stb: mind- mind a súlyfelesleget próbálják csökkenteni- persze ennek ára van, nem is kevés...

Szellőzés

9_sisak.jpg

Minél több, annál jobb. Szerencsés esetben az áll részben, és a fejtetőn is találsz szellőzőket, olyat keress, amelyen értelmezhető méretű nyílás van, a nyári melegben fontos hogy ne forrjon fel az agyvized  az első piros lámpánál.

Napszemüveg

10_sisak.jpg

Úri huncutságnak tűnik egészen addig a pillanatig, amíg nem süt a nap a szemedbe. Nem tudod lehajtani a napellenzőt, mint az autóban, viszont haladnod kell tovább. Igen, tudom, van kedvenc napszemcsid, de azt inkább tartogasd a városnézéshez, ha már megérkeztél. Olyat válassz, ami nem vágja ketté a látóteredet, hanem elegendő mélységig “lenyúlik.” Szeretni fogod a mozdulat kényelmét, ahogyan egyszerűen, egy mozdulattal megszüntethető a hunyorgás.

Napellenző

11_sisak.jpeg

Sokat segít, ha van eltávolítható napellenző, schild a sisakon. Ha nincs szükség rá, egyszerűen leveszed, amikor meg kell, árnyékol, és védi a plexit a kavicsfelverődésektől is egy- egy komolyabb off- road szakaszon.

Pin- lock

12_sisak.jpg

Motoros túráid 90%- ban nincs rá szükséged, viszont van az a 10%, amikor átkozódsz intenzíven, mert nem látsz semmit azért, mert tiszta pára előtted a plexi. Köd, esős, párás idő, hűvösebb nyári reggel vagy este: nem tudsz eléggé hálás lenni ennek a nagyszerű és egyszerű találmánynak: nincs több párásodás, gurulhatsz bármilyen is az idő!

Bogárháló

13_sisak.jpg

Egészen addig hülyeségnek gondolod, amíg egy méhecske valahogyan bele nem kerül a sisakodba. Utána érteni fogod, miért van a jobb darabokon az áll részen és hátul, a tarkónál is bogárháló.

Mosható bélés

Bármilyen jó is a szellőzés, akármilyen antibakteriális anyagból készül is a bukód belseje, bele fogsz izzadni. Gyakran. És ennek egy idő után lesz egyfajta “illata.” Póriasabban fogalmazva: büdös lesz, na. A legtöbb mai termék bélése kiszedhető, mosható. Figyelj arra, hogy még nedvesen tedd vissza a sisakba, ott száradjon meg teljesen, hogy ismét felvegye a héj formáját.

Kommunikáció

14_sisak.jpg

Ha csak egyedül gurulsz, akkor ez nem szempont. Ha viszont gyakran szállítasz utast, és van tervezel vele út közben beszélgetni, olyan sisakot válassz, amiben megvan az előkészített helye az intercomnak- sokat segít a továbbiakban.

Csat

Biztonsági csatot keress, olyat, ami stabilan zár és lehetőleg fémből készült, vagy legalábbis részben! Ja, és még valami: kösd is be minden alkalommal, amikor elindulsz, még akkor is, ha csak a sarki boltig gurulsz tejért!

Kinézet- külcsín

Tudom, hogy ezzel nagy vitát kavarhatok, de vállalom: szerintem a láthatóság sokkal fontosabb egy túramotoros esetében annál, hogy milyen replica mintázat van a kupakodon. Igen, dögös meg minden, és tényleg jól néz ki, de számomra fontosabb az, hogy már 200 méterről beleégjen az előttem haladó autós retinájába a visszapillantóból: ott jövök mögötte. Szóval design vs. láthatóság, döntsd el, melyik a fontosabb. Én döntöttem, és brutál uv. zöld sisakom van. Ütős szín az biztos, de észre is vesznek- legalábbis bízom benne, hogy jobban, mintha egy matt fekete kobak lenne a fejemen.

Az örök kérdés: nyitott vagy zárt?

15_sisak_1.jpg

Ebben a kérdésben nem kívánok állást foglalni, mindkét tábornak megvan a saját jól megérdemelt célközönsége. És persze, mindkét típusnak megvannak a vitathatatlan előnyei. Sőt, hogy tovább bonyolítsuk a dolgot: számos olyan típus van, amelyik zárt és nyitott homologenizációval is rendelkezik.

A magam részéről úgy gondolom, hogy a sisak egy célszerszám, és olyat kell venni, amelyik a legkevesebb kompromisszumot jelenti- tökéletes választás nincsen szerintem. Soha nem szerettem a hibrid megoldásokat (ld. például a négy évszakos gumiabroncs), igyekeznek több dolgot ötvözni valahogyan, de a végeredmény sehogyan sem lesz “az igazi.” Igaz ez a sisakokra is szerintem, stílusodnak, habitusodnak, motorozási szokásaidnak válassz nyitottat vagy zártat- kevesebb kompromisszummal jár szerintem. Esetleg legyen két sisakod: attól függően, hogy merre gurulsz használhatod egyiket vagy másikat. 

Mennyi ideig használhatom?

Mivel a sisak is egy használati tárgy, a válasz attól függ, hogy hogyan, milyen körülmények között, és mennyit használod. A nevesebb gyártók 4- 5 évben határozzák meg termékeik élettartamát, nekem reálisnak tűnik. De! Ha buksz vele, ha leejted és elreped, ha valami miatt deformálódik: nincs mese, vegyél másikat! Az életed többet ér, gondold végig! Ha öt évig rendszeresen használod, és minden ok, örülj neki! Add a gyerekeidnek, nevelj benne muskátlit(L.O.L) vagy egyszerűen csak tedd fel a polcra, és ha ránézel idézd fel: mennyi nagyszerű kaladban volt részed, amikor viselted.

+ egy bónusz tipp!

Vásárlás előtt, ha lehet próbáld ki a kiszemelt sisakot élesben is! Kérd el, menj vele ki a forgalomba, és ott ki fog derülni, hogy mennyire zajos, mekkora a látótér benne, egyáltalán: milyen benne lenni... A komolyabb kereskedések erre lehetőséget adnak, ahol ettől elzárkóznak nem véletlenül teszik- keress másik boltot.

Széles utat!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szelesut.blog.hu/api/trackback/id/tr314080617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása