Túramotororos blog

Széles utat!

Széles utat!

Mi van a ruha alatt?

2018. július 15. - túramotor

Széles utat!

 Aláöltöző egyenlő: Pamut!

Ez a régi doktrína, nagyanyáink, anyáink ezt sulykolták. Számtalan esetben igazuk volt/van/lesz, de tévednek ebben a kérdésben! Ha jót akarsz magadnak, nem pamutból készült cuccokban motorozol.

ruha_1.jpg

Cotton kills! Igen, a pamut öl. Nem azonnal, de szépen lassan tönkre fog tenni, ha sokáig viseled kedvenc motorodon. Közhely, de a motorozásaid során megizzadsz. Olykor- olykor, egy városnézés során nem is kicsit, ahogy szoktuk mondani: fősz a saját levedben. Ez hozzá tartozik a bulihoz, ha nem bírod elviselni, nyilván nem ülsz motorra. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mi történik mialatt/miután verejtékezni kezdesz.

A pamutnak számtalan jó tulajdonsága van, kiválóan szigetel, tartja a meleget, kellemes viselni- ez mind igaz utcai ruházat esetében, de van egy tulajdonsága, ami alkalmatlanná teszi pólóidat a motorozáshoz: a pamut kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik. Magyarán: megtartja az izzadtságot, nedves marad és relatíve nehezen, lassan szárad. És városnézés után az utolsó, amit akarsz az az, hogy gyakorlatilag egy vizes pólóban folytasd az utadat az országúton. Meleg van, meg nyár, meg minden, talán még jól is esik ahogy hűsít, de hosszú távon, esetleg egy picit is hűvösebb időben nem lesz igazán kényelmes, és egészséges sem a pamut aláöltöző. A cél ugyanis nem az, hogy megtartsd a nedvességet a testeden, hanem az, hogy minél gyorsabban elvezesd onnan és száraz maradj.

Bármilyen furcsán is hangzik, de a műanyag a barátod! Gyakorlatilag az összes sportruházat valamilyen műszálas anyagból készül, olyan textúrával, amelyik képes elvezetni a test felületéről a keletkező izzadtságot. Számos sportágban használatosak ezek a cuccok, és ez alól a motorozás sem kivétel.

ruha_2_1.jpg

Ízlésednek, a kinti hőmérsékletnek és nem utolsó sorban pénztárcádnak megfelelően választható lényegében bármi a zoknitól kezdve a rövid vagy hosszú ujjú felsőkig. Én egy picit csalok, ugyanis a futáshoz használt technikai pólóimat használom motorozáshoz is, nekem tökéletesen beváltak. Évekkel ezelőtt, amikor futni kezdtem, nem gondoltam volna, hogy másra is fogom ezeket a cuccokat használni, de most nagyon jól jön, hogy van egy csomó technikai pólóm :).

A technikai aláöltözők gyorsan magukba szívják a nedvességet, elvezetik a test felületéről, és pillanatok alatt megszáradnak. Ezek a tulajdonságaik pedig kiválóan alkalmassá teszik hosszabb- rövidebb motoros túrázáshoz ezeket a cuccokat. Én a világosabb színű, konkrétan fehér darabokat kedvelem, mert városnézéshez, sétálgatáshoz a nyári melegben szerintem ez a legpraktikusabb. Saját tapasztalatom, hogy tényleg percek alatt megszáradnak, így biztosan száraz ruházattal fogom folytatni az utat a pihenő után.

Több napos túra esetén óriási előnyük, hogy nagyon kis helyen elférnek, súlyuk elhanyagolható, és pillanatok alatt moshatóak, száríthatóak. Két három darabbal simán végig lehet nyomni egy több napos túrát, nem lesz semmi gond. Kedvenc pólóidat meg tartogasd az esti sörözgetéshez, sétálgatáshoz, arra tökéletesek!

Szélet utat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szelesut.blog.hu/api/trackback/id/tr5014113725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása